Kategorie

Slevy

  • Vino Rosso
    Vino Rosso

    Základní víno vinařství, kupáž odrůd...

    221 Kč -10% 245 Kč

Nové vinařství v naší nabídce: Sguard di Terra z oblasti Lugana (region Lombardie) a jejich organická vína z lokálních odrůd Turbiana a Groppello

 (0)    0

Nové vinařství v naší nabídce: Sguard di Terra z oblasti Lugana (region Lombardie) a jejich organická vína z lokálních odrůd Turbiana a Groppello
17. 6. 2024   

Vážení přátelé pěkných vín,

Léto se blíží mílovými kroky, ale to zatím nemá vliv na naše (ne)vinné aktivity J Rád bych Vám představil nové vinařství v naší nabídce: rozšiřujeme naši nabídku o vinařství Sguardi di Terra z regionu Lombardie a jejich vína z odrůd typických pro tento region, konkrétně pro oblast Lugana.

Rodinné vinařství Sguardi di Terra najdeme v západní části regionu Lugana, který se rozkládá okolo jižního cípu jezera Garda, konkrétně ve městečku Lonato del Garda asi 3 km jihozápadně od jezera. Vinařství Squardi di Terra je další příklad splněného snu: tři milovníci vína, Massimo Pinetti jeho švagr Murizio Venegoni se synem Andreou, se rozhodli, že jim už nestačí si vína užívat pro potěšení, ale chtějí s vínem a jeho produkcí spojit i svůj profesní život. To bylo v roce 2015, po tomto rozhodnutí začali hledat vhodné vinařství a v následujících měsících navštívili desítky ‚vinařství na prodej‘ v Lombardii, Piemontu a Venetu. Až objevili vinařství v Luganě, do kterého se okamžitě zamilovali a spojili s ním svůj ‚nový život‘. První vína vyrobili již ze sklizně v roce 2016. Zpočátku samozřejmě ve spolupráci se zkušeným místním enologem a agronomem, ale praxí i studiem se postupně osamostatňují.

Vinařství bylo již při převzetí v organickém režimu a v tom Massimo a jeho společníci pokračují. Jak říká Massimo: „Ekologické zemědělství je udržitelná výrobní metoda, která zvyšuje přirozenou úrodnost ekosystému a půdy, zdraví plodů země, aniž by bylo nutné používat syntetické produkty, pesticidy a chemická hnojiva. Celoplošný travní porost praktikujeme bez odplevelení a s organickým hnojením (kompost, digestát). To nám umožňuje dobré zpevnění půdy a díky přírodním aktivním složkám žádné znečištění podzemních vod“.

Vinice se nachází na morénovém kopci nad městečkem Lonato del Garda, rozkládají se na svazích a vrcholu kopce v nadmořské výšce do asi 130 metrů nad mořem. Půda je zde bohatá na písčité jíly a vápenec. Umístění vinic na vrcholu kopce také zajišťuje dobrou ventilaci, což má opět pozitivní vliv na zdraví hroznů a omezení nutnosti ochranných zásahů. Vinařství vlastní 7 hektarů vinic, na nichž jsou vysázené typické odrůdy regionu Lugana: bílá Turbiana a modré Groppello. V současné době vinařství produkuje asi 25,000 lahví vína, z toho asi 15,000 láhví bílého vína Lugana. Z této produkce vinařství jsme pro Vás přivezli dvě bílá vína a jedno červené víno, která charakterizují vinařskou produkci tohoto vinařství ale i regionu Lugana: bílé vína Lugana DOC a Lugana DOC Riserva a červené víno Valtenesi Gropello, Riviera del Garda Classico DOC.

Věřím, že rozšíření nabídky o organická vína z této (minimálně z turistického pohledu) známé produkční oblasti Lugana a Riviera del Garda bude pro Vás zajímavým zpestřením a dalším ‚rozšířením obzorů‘ v poznávání vinařské Itálie. Mimochodem, tímto vinařstvím naší nabídkou ‘pokrýváme’ další region Itálie :-)   

Přeji Vám mnoho krásných chvil s dobrými lidmi a pěknými víny. A pokud to budou vína z naší nabídky, bude mi ctí.

Se srdečným pozdravem,

Jan Šamla

 

Víno pro Vás

Nejlepší dovozce roku 2022

2. místo pro rok 2020 a 2021, 3. místo pro rok 2023

 (0)    0

Je Vám více než 18 let?

Tento elektronický obchod propaguje alkohol.

Ano Ne